HTML

Rövidzárlat

"Ne győzködd az agyadat!
A hiba a valóságban van!"

"Nohát, kimondhatom? Kimondom, mert különben
- ha nyílt nem lehetek - szétdurranok dühömben..."
/Moliere: Tudós nők. Illyés Gyula fordítása/

Mellesleg pedig megszületik egy alternatív irrealitás.

Friss topikok

Linkblog

2009.09.29. 09:08 irredenta vipera

Filozófiai mélyenszántás a nyelvtörvény kapcsán


Az, hogy egy kisebbség tagjai egymás között használhatják-e az anyanyelvüket, anélkül, hogy ezt tövényekkel korlátoznák - azaz szabadon, a nyelvnek megfelelően - nem két ország közti "belügy", sőt, nem is belügy, akkor sem, ha egyetlen állam határai között merül fel, hanem alapvető emberi jogokat, a demokrácia legelemibb lényegét érintő kérdés. Ebben a kérdésben véleményt mondani, állást foglalni, a demokratikus EU-nak nem egyszerűen kutya kötelessége, hanem a puszta létét igazoló tette lett volna. Egyszerűen azért, mert az ilyen és ehhez hasonló emberi értékeken, jogon és morálon alapszik.

Elméletileg.

Gyakorlatilag viszont azzal, hogy ezt nem tette meg, megtagadta ezeket az alapokat; pontosabban egyértelműen kifejezésre juttatta, hogy ilyen alapjai valójában nincsenek.
Tehát ha ezekre hivatkozik, az csak puszta máz, hazugság, elkendőzése a valódi érdekeinek. Mik lehetnek ezek az érdekek? A válasz kézenfekvő: a gazdaság, magyarán: a pénz.

Emlékezzünk csak vissza: Ruandában nem volt olaj. Csecsenföldön sem. Az ENSZ-től, EU-tól nem tellett több erőtlen ejnyebejnyéknél. A délszláv háborún is jóformán csak sopánkodni tudtak. (Mint utóbb megjelent pár elemzésben: az újjáépítés viszont jó üzlet lehet!)

Az államközi szervezeteknek tehát egyetlen mércéje, célja, istene van: a pénz. Moráljuk nincs. Ezt az értékrendet közvetítik az emberek felé: "Man for man" helyett "man for money." Ezen az alapon azonban állam, kultúra, civilizáció nem maradhat fenn, mivel ezek eredeti célja az összefogás, egymás segítése volt (valamikor...), nem az emberek egymást felzabáló sakálokká aljasítása. (Persze, utóbbi esetben sokkal kontrollálhatóbbak, de a puszta hatalom nem önfenntartó rendszer, lásd pl.: Adolf Hitler, Mussolini, Sztálin...)

Az ilyen szervezetek már csak az emberek életösztöne miatt is előbb-utóbb szétrohadnak, az ugyanis, hosszú távon, a tradícionális morális értékek felé hajtja őket, amelyek alapvetően azonosak voltak minden életképesnek tekinthető kultúrában és társadalomban, s amelyek mellett az EU - és más szervezetek - nem először nem állnak ki, még gesztus szinten sem.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidzarlat.blog.hu/api/trackback/id/tr411414811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása