HTML

Rövidzárlat

"Ne győzködd az agyadat!
A hiba a valóságban van!"

"Nohát, kimondhatom? Kimondom, mert különben
- ha nyílt nem lehetek - szétdurranok dühömben..."
/Moliere: Tudós nők. Illyés Gyula fordítása/

Mellesleg pedig megszületik egy alternatív irrealitás.

Friss topikok

Linkblog

2009.05.05. 12:29 irredenta vipera

"Színesfém...!" - és a Terminátornak annyi volt...

Mostanában nem nagyon van a médiában a színesfém-mizéria, de hogy lesz még, az biztos. Röviden - az újszülöttek kedvéért - arról van szó, hogy valahányszor ellopnak valahonnan egy nagy tétel vasúti sínt, elektromos kábelt, köztéri szobrot, az elkövetők megússzák valami nevetséges büntetéssel (általában "megélhetési bűnözésre" hivatkozva), az illetékesek meg, arra a kérdésre, hogy mégis, e jelenség ellen mit lehetne tenni, bölcs vállvonogatással felelnek.


Ugyan nem túl rég kitalálták, hogy a telepeken az eladásra szánt színesfém eredetét igazolni kell, de kis hazánkban az okirathamisításnak és egyéb csúsztatásoknak elég szép múltja van ahhoz, hogy ez nagyjából semmit se jelentsen.


A leglogikusabb lépés az volna, ha keményebb törvényeket hoznának ilyen esetekre, de arra meg a sok vízfejű idióta nem bír okot találni. Sőt, könnyezve símogatják az elkövetők buksiját, hogy hát azért tette, mert éééheees, meg a családja, meg egyebek.


Nos, adok én okot az ilyen férgek örök időkre kaptárba varrására, valamint arra is rávilágítok, hogy az előbbi pejoratív főnév miért volt totál jogos.


Aki felszedi a vonatsínt, az ugyanis nem színesfémtolvaj. Csak porhintés, hogy az lenne. Mindenki, akinek az IQ-ja megüti a 20-at, tudja, hogy a síneken vonatok járnak; ha pedig a síneket felszedi, akkor a vonatok, amik arra járnának, ki fognak siklani. Nem, nem fog előtte megállni, mert a sínhiány nem vehető olyan könnyen észre, kis felületről van szó, ellenben a mozgó tömeg nagy és nem is lassú. Nem fog megállni, mert nem tud. Tehát kisiklik. Ha pedig, teszem azt, egy átlagos személyvonat, a saját átlagos sebessége mellett kisiklik, akkor borul, roncsolódik, esetleg kigyullad; ott emberek fognak meghalni. Nem meghalHATnak, meg FOGNAK halni.


Tehát a sínek felszedése: Tömeggyilkosságra tett kísérlet - minimum. Egy kis "szerencsével" pedig tényleges tömeggyilkosság. Ennek másodlagos következménye az átlagemberben az, hogy fél vonatra ülni. Vagyis tömeggyilkosságról ÉS félelemkeltésről van szó.


Vagyis miről? Terrorcselekményről. Akkor is, ha az elsődleges célja nem ez volt. Az eredmény viszont ez.


Ha nem személyvonat siklik ki, hanem csak "tehervonat" akkor a teherszállítást akadályozza, vagyis a gazdasági életet próbálja fölborítani - ez is terrorcselekmény, vagy "legalábbis" államellenes bűncselekmény. A kezelőszemélyzet pedig szintén belehalhat. Akinek pedig nem világos legalább az az egyszerű láncolat, hogy: sín felszedése - kisiklás - emberhalál, az értelmileg súlyosan fogyatékos, ezért gondonokság alá helyezendő.


Lopni persze, nem csak sínt lehet. Lehet távvezetéket és sok minden mást is. Ezek közös jellemzője, hogy súlyos gazdasági károkat okozó cselekményekről van szó. Képzeljük csak el, hogy egy ellopott vezeték miatt áram nélkül marad egy település... máris beszélhetünk zavarkeltésről (azaz terrorizmusról), leálló termelésről (tehát államellenes cselekményről.) Van jogalap, hogy védhessük magunkat, ha akarjuk, hogy legyen...


Végül pedig az is lehetséges, hogy valaki nem ilyesmit lop el, mint színesfémet, "csak" - mondjuk - köztéri szobrot. Egy kultúrális tárgyat, aminek a létrehozása esetenként (az öntőformák elkészítésével, öntéssel, szállítással együtt) több millió forint, azt ő lefűrészeli, összetöri, feldarabolja - pár ezer forintért. Eltekintve attól, hogy ennél már akkor is többet kaphatna, ha közmunkát vállal (igaz, pár órával többet kell érte dolgozni), eltekintve attól a mélységesen embertelen hozzáállástól, amelyet más munkájának megbecsülése tárgyában mutat, akkor is, a szobor - esetleges - heyreállítása ismét csak több millió forint.


Hát akkor fizesse meg! Ekkor pedig nem azon kellene elkezdeni nyavalyogni, hogy jajhátszegény, miből fizetné, ha már eddig is lopni "kényszerült" - ott a börtönkeresete. Akkor ülhetne több száz évig? Igen, akkor ülhetne. Sőt! Ha halála napjáig nem tudja visszafizetni, még a gyerekei is fizethetik! Ennek már csak lenne elég elrettentő ereje, nem?!


Sőt, ezt az eljárást nem csak a színesfém-tolvajok esetében vezetném be, hanem mindenkiében, aki a maga, néhány filléres haszna érdekében másnak, másoknak aránytalanul nagyobb kárt okoz. Fizetsz, vagy ülsz! Vagy, harmadik lehetőségként, a magad két kezével hozod helyre az okozott kárt.


A lényeg, hogy a bűnözés ne legyen - ne lehessen - kifizetődő szakma. Pár év alatt ez a köztudatba is beszivárogna, és a bűnözés akár el is halhatna magától.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidzarlat.blog.hu/api/trackback/id/tr261103994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mooneye · http://tuskevar.eu 2009.06.13. 00:00:00

Ez tetszik, tényleg. Mondjuk én a hazaárulás terén megálltam ott, hogy a megválasztott vezetőnk, aki a mi érdekeinket képviseli, közli, hogy el lehet menni innen. Kitoloncolnám még Európából is az ilyet, a négy égtáj felé, darabokban.
Mindegy, szóval jó a terv, csak hát sajnos nem reális :(
süti beállítások módosítása