HTML

Rövidzárlat

"Ne győzködd az agyadat!
A hiba a valóságban van!"

"Nohát, kimondhatom? Kimondom, mert különben
- ha nyílt nem lehetek - szétdurranok dühömben..."
/Moliere: Tudós nők. Illyés Gyula fordítása/

Mellesleg pedig megszületik egy alternatív irrealitás.

Friss topikok

Linkblog

2010.03.16. 11:52 irredenta vipera

Baloldali szalámipolitika - az elfelejtett történelem

 "Aki nem tanul történelmet, arra ítéli önmagát, hogy újra elkövesse ugyanazokat a hibákat."

Okos mondás, a történelmen való okulás ugyanis nem más, mint tanulni mások hibáiból, kvázi, mintha okos emberek lennénk.

Nézzünk egy tanulságos esetet a viszonylag közeli múltból. Amint az talán még úgy-ahogy köztudott, Magyarországon a II. világháború után a baloldal nem volt túl népszerű. Olyannyira nem, hogy esélye sem volt a Kisgazdapárttal szemben. Hogy az - akkor még - demokratikus berendezkedésből adódó hátrányát leküzdje, a baloldal ekkor elővette a nevéhez elválaszthatatlanul hozzáforrott "szalámipolitikát": a Párt megbízható emberei beléptek az "ellenséges" pártokba, majd belülről szétbomlasztották azokat.

Ocsmány húzás, de eredményes.

Mit tanulhatunk mi ebből...? Nos, azt, hogy talán nem igazán érdemes olyan pártra szavaznunk, amelyik attól duzzadt fel hirtelen, hogy volt MSZP-tagok lépnek be hozzá. Ha mást nem ér el ezzel az MSZP, csak azt, hogy erősíti ennek a pártnak a szavazótáborát, az már nyereség neki! Ezzel ugyanis elveszik azt az esélyt a Fidesztől, hogy kétharmados többsége legyen a Parlamentben, vagyis valóban érdemi változásokat vihessen véghez. Csak egy példa: kétharmados többség kellene a képviselők mentelmi jogának felfüggesztéséhez, ha azok köztörvényes bűncselekményt követnek el. Ha ezt nem tudják elérni, sok embernek már megérte... 

Mellesleg elég furcsa, hogy ezt a bizonyos pártot az MSZP valahogy nem nagyon szidja. Nincs baja vele, esetleg egyszer-egyszer kiejt a száján egy mértéktartó ejnyebejnyét, de ezen túl az elnéző lagymatagság jellemzi a hozzáállását. Szóval - ellentétben a Fidesszel - nem határolódik el tőle - baloldali létére sem! - , holott a - még - általa irányított média rendszeresen nyilvánítja fasisztának! Vajon miért...? (Továbbá vajon miért vette védelmébe a Bivalysárcserepesi N. vállalkozó urat ez párt? N. úr önkényes területfoglaló - kicsinyelte a kacsalábú palotácskája körül a telkét, hát körbekerített még egy darabocska földet, lezárve ezzel egy közutat is. Jajdejobboldali pártunk áperte kijelentette, hogy ez rágalom. A Bivalysárcserepesiek meg caplathatnak a kertek alatt... amíg engedik nekik.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidzarlat.blog.hu/api/trackback/id/tr391843528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása