HTML

Rövidzárlat

"Ne győzködd az agyadat!
A hiba a valóságban van!"

"Nohát, kimondhatom? Kimondom, mert különben
- ha nyílt nem lehetek - szétdurranok dühömben..."
/Moliere: Tudós nők. Illyés Gyula fordítása/

Mellesleg pedig megszületik egy alternatív irrealitás.

Friss topikok

Linkblog

2009.11.02. 13:30 irredenta vipera

Alternatív történelem, nagy vonalakban.

 

   A Római Birodalom szétesése után Európa apróbb-nagyobb királyságok és fejedelemségek marakodásának színterévé válik. Ezeket nemrég még barbár-pogány törzsek és a R.B. ottragadt lakói, helytartói hozták létre, így a keresztény kultúra csak ott marad fenn - úgy-ahogy - ahol, elszigeteltsége révén, az általánossá vált káosz nincs jelen: A brit szigeteken. Ott is csak a kelták lakta területeken, mivel másutt a britek, skótok, írek, walesiek csatároznak egymással állandó jelleggel. Az 500-as évek derekára az állandó háborúk kifulladnak, ekkor indulnak el a kelta szerzetesek térítő útjaikra, és viszik magukkal azt az írásrendszert, ami - ellentétben a latinnal - valamennyi nép hangzókészletét majdnem maradéktalanul lefedve, egész Európában elterjed. A 800-as évek elejére már újjáalakul és megerősödik a Római Egyház, egész Európában általános a kereszténység. Ennek köszönhetően a 895-ben beözönlő magyarok nem jutnak tovább a Kárpát-medencénél; ott azonban nagyon is megállnak. Géza fejedelem halála után fia, Vajk, felveszi a kereszténységet és Magyarországot is keresztény országgá akarja tenni, úgy vélvén, hogy országa nem állhat ellen sokáig Európának. Bölcs Koppány azonban világosan látja, hogy a kereszténység átvétele Magyarország fegyveres harc nélküli átengedését jelentené a nyugati hatalmi törekvéseknek, ezért fellázad a - "németszívűnek" is nevezett - Vajk ellen, legyőzi, és megalapítja a máig létező Magyar Kánságot.

   Németszívű Vajk azonban nem járt teljesen helytelen úton, mikor az országot az állandó hadakozástól féltette: A következő 400 évben a Magyar Kánság állandó élethalálharcot vív Nyugat-Európával. Ennek a folyamatos készenlétnek köszönhető, hogy 1241-ben sikerül feltartóztatniuk a tatár áradatot. Bár ez a győzelem pillanatnyi volt csupán, a Nagykán halála miatt a tatár csapatok visszavonulnak, így a Magyar Kánság nem jut a tőle keletebbre fekvő országok sorsára. Lengyelország népessége azonban nagyon is megritkul. A magyarok ekkor, hogy Németország meg ne előzze őket, elfoglalják Lengyelországot, így megakadályozva, hogy Németország jókora határrészen támadhassa a Magyar Kánságot. A két ország ekkortól folytat közös külpolitikát, dacára a vallási különbözőségeknek; valójában, persze, Lengyelország a Magyar Kánság többé-kevésbé autonóm részévé válik.

   Hadakozó Mátyás ideje alatt azonban az ország déli részéig merészkedik az Ottomán Birodalom. Mátyás látja, hogy Európa és az ottománok ellen egyszerre sikeres hadat viselni nem tud; az emlékezetes Rigómezei csatában jelentős veszteségek árán is csak megállítani tudja az ellenséget, visszavetni nem. Halála után Báthory erdély kán kerül az ország trónjára, aki felismeri, hogy a Magyar Kánságnak vagy az Ottomán Birodalommal, vagy Európával kell kiegyeznie. Érthető, hogy az évszázados ellenség barátságára nem bízza magát, és az Ottomán Birodalommal kezd tárgyalásokat. Ennek eredménye, hogy a Magyar Kánság névleg az Ottomán Birodalom része lett, de teljes autonómiát élvez. Báthory Kán még arra is hajlandó volt, Lengyelország megtartása érdekében, hogy harci segítséget nyújtson az európai ottomán hódításokhoz, anélkül, hogy a meghódított részekre bármiféle igényt tartott volna. Így Lengyelország - a Magyar Kánság védnöksége alatt - a mai napig megtarthatta archaikus keresztény vallását.

   Néhány száz év viszonylagos stabilizáció után ismét destibilizáció jön. Az Ottomán Birodalom meggyengült, nem kis részben az új vallás miatt, ami a svájci emírségben üti fel a fejét: e szerint - az utóbb rétomuszlimnak elnevezett - vallás szerint Jézus is próféta, amit addig ugyan a muszlim vallás se tagadott, de Mohamed is megváltó, amit viszont sem a keresztény, sem a muszlim vallási vezetők nem fogadtak el. Mivel mindkét részről üldözték, mi sem természetesebb, hogy futótűzszerű gyorsasággal terjedt el, minden társadalmi rétegben. Száz év sem kellett hozzá, és az európai emírségek kimondták  - részben vallási alapú - elszakadásukat az Ottomán Birodalomtól; persze, ahhoz, hogy ezt megtehessék a még mindig számottevő birodalommal szemben, egységesen kellett fellépniük, így egyúttal az Egyesült Európai Emírségek is létrejött. Mivel évszázadokon át a Bolgár Emírségből irányították Európát, az Emírségek székhelye is ez lett, továbbá közigazgatási nyelvként is a bolgár - majd később, megreformált változatában az újbolgár - maradt használatban. Az Autonóm Magyar Kánság vallása továbbra is jellemzően a "magyar vallásként" emlegetett hit, míg Lengyelország, a brit szigeteken kívül, az egyetlen Európában, ahol fenmaradt az ortodox kereszténység.

 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidzarlat.blog.hu/api/trackback/id/tr11492952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irredenta vipera 2009.11.04. 21:31:45

A történet történelmi háttere után jöhet a technikai háttér (avagy hogyan sértjük meg a termodinamika 2. tételét ;) ) és a kultúrális háttér (avagy szent állat-e a fehérhasú törpesün? ;) )
Vagy bármi más... :)

mooneye · http://tuskevar.eu 2010.01.07. 17:12:33

Na jó, azt hiszem, ehhez a sztorihoz megkapod a szerzői jogokat, nálunk nincs rá kapacitás... Bocsi :(

irredenta vipera 2010.01.07. 21:55:13

@mooneye:
Hát, sajnos nálam sincs. :( A fő defektet az időtényező okozza. Pedig a fejemben már körvonalazódott a magyarság kultúrális fejlődése az elmúlt ezer évben. A japánok megirígyelhetnék! ;) :D

mooneye · http://tuskevar.eu 2010.01.08. 11:02:03

De neked legalább a fejedben van valami, az enyémben el sem fér semmi ilyesmi :D

irredenta vipera 2010.01.10. 19:14:25

No, ez így nem igaz. Neked nem maradnak a fejedben az ötletek, hanem kipattannak belőle és meg is valósulnak! ;) Nekem meg csak gyűlnek-gyűlnek, ottragadnak, de ha eszembe jutna is, hogy tüsiket tenyésszek, ez is megmaradna elmélet szintjén. :)
süti beállítások módosítása