HTML

Rövidzárlat

"Ne győzködd az agyadat!
A hiba a valóságban van!"

"Nohát, kimondhatom? Kimondom, mert különben
- ha nyílt nem lehetek - szétdurranok dühömben..."
/Moliere: Tudós nők. Illyés Gyula fordítása/

Mellesleg pedig megszületik egy alternatív irrealitás.

Friss topikok

Linkblog

2009.07.21. 12:50 irredenta vipera

Jóslás - UPDATE

Parlamenti pártjaink ritka egyetértéssel lépnek fel a szlovák nyelvtörvény ellen. (Utoljára a saját fizetésük emelésében volt ekkora az összhang a képviselőink között.) Máris közös nyilatkozatot nyújtottak be a szlovák parlament elnökének.

Előre megjósolható a reakció: Szlovákia kikéri magának a belügyeibe való beavatkozást, magyar nagyhatalmi terveket, nacionalizmust, sovinizmust, irredentizmust, az európai stabilitás veszélyeztetését és egyebeket fog emlegetni. (Ilyesmi nekünk, érdekes módon, eszünkbe se jutott a Magyar Gárda bírálata kapcsán; íziben feloszlattuk.)

Csak emlékeztetőül: e törvény értelmében, ha két szlovák állampolgár, nyilvános helyen, egymás között beszélgetve, nem szlovák nevén emlegeti a szlovákiai városokat 5000 Euróig büntethetőek. (Kész csoda, hogy az idegen nyelvű túristákat még megtűrik ebben az országban, holott ők se biztos, hogy krisztálytiszta szlovák kiejtéssel emlegetik a városaik nevét.)

Nos, szerény véleményem szerint, ahol az emberi szabadságjogokat ilyen mértékben korlátozzák, az már nem belügy.

A fasizmus már akkor is nemzetküzi ügy, ha a demokratikus szlovákiában kormányszinten támogatják.

UPDATE:

- avagy vegyünk példát a szlovákokról! -

Nos, bejött. :( A mai (07.25.) Metropol szerint Fico kijelentette, hogy "a nyelvtörvény szent szlovák ügy." Ha nyelvtörvény volna, akkor nem is lenne baj, akkor felőlem nevezhetnék szent szlovák ügynek is, még azt is mondanám, hogy jól teszik. Csakhogy az, hogy előírják - többek között -, hogy két nemzetiség egymás között mikor és hogyan használhatja az anyanyelvét, ennek megszegését pedig erősen félelemkeltő nagyságú büntetéssel sújtják, na EZ már igen durván a személyiségi jogok megsértése. A többit meg lásd fentebb.

Ezek után miben vegyünk példát róluk? Nos, egy pár nyelvtörvényt, hasonló büntetési rátával, nyugodtan hozhatnánk a magyar nyelv védelmében is. Elég egy rövid sétát tenni a Nagykörúton és olvasgatni. Mondjuk, reklámokat. Ugye...? Persze, a multiknak biztosan nem tetszene a dolog, akkor meg kijelentjük, hogy szent magyar ügyről van szó. (Gyanítom, hogy - bár a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban elmélyednek a szolíd kussban - egy magyar nyelvtörbény megalkotása okán alaposan nekünk esnének - mármint nem a multik, hanem az érdekeiket féltőn óvó Európai Unió.)

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidzarlat.blog.hu/api/trackback/id/tr871258707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása