HTML

Rövidzárlat

"Ne győzködd az agyadat!
A hiba a valóságban van!"

"Nohát, kimondhatom? Kimondom, mert különben
- ha nyílt nem lehetek - szétdurranok dühömben..."
/Moliere: Tudós nők. Illyés Gyula fordítása/

Mellesleg pedig megszületik egy alternatív irrealitás.

Friss topikok

Linkblog

2010.06.15. 10:32 irredenta vipera

Bölcs hozzászólás a hozzáértő szakértőtől.

Metró, ma, Herczog Mária szociológus véleménye a buktatásról:

"A bukás a pedagógus kudarca, nem pedig a gyermeké vagy a szülőé..."

Az éles szemű megfigyelés híven tükrözi a szociológus asszony pedagógiai pályán eltöltött éveinek számát és abból szerzett tapasztalatai mélységét.

Mindkettő egyaránt nulla.

Ha a gyermeknek esze ágában sincs figyelni az órán, ha a tisztelt szülő tesz arra, hogy hogyan tanul a gyermeke - ámde az elmarasztalást készen áll bármikor leverni a pedagóguson - ha a tanárok kezéből mind a fegyelmezés mind pedig az ösztönzés eszközeit, szívós, kitartó munkával, egymás után veszik el, akkor ez mind-mind a pedagógus hibája?

Mégis, ezek után mivel hasson a gyermekre, netán a szülőre, a pedagógus? A személyisége varázsával? Az ennyire varázsos, karizmatikus személyiségek igen ritkák, a tanári pályára tömegesen átcsábítani őket csak megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsüléssel, testi épségük garantálásának törvénybe iktatásával lehetne - ennek hiánya viszont, érthetetlen módon (bár egy szociológus igazán érthetné), a legkarizmatikusabb napkeleti bölcs személyes varázsát is aláássa; a jelenlegi körülmények között magától adódik a logikus következtetés, hogy csak a hülye megy pedagógusnak, tehát a pedagógus hülye. :(

Arra az esetre pedig, hogy netán a gyermek értelmi képességei önmagában teszik szükségessé, hogy az alapismereteken még egyszer átrágja magát, még ki sem tértem. Ilyesmit ma már fel sem merünk tételezni, ami, például, a nyolcadik kerületi pedagógusok körében egyszerü önvédelmi fogásnak tekinthető.

Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye. Még a szociológiai környezettanulmánnyal együtt sem. Vagy, hogy stílszerű legyek: Ha kétszer kettő nem egyenlő öttel, nem az egyenlőségjel a hülye, akkor sem, ha a ketteseknek nehéz gyermekkoruk volt.

A teljes igazság kedvéért meg kell jegyeznem, hogy a szociológus asszony cikkének TÖBBI részében nem kevés igazság van. Na de ezt rákenni a pedagógusra... enyhén szólva is szűklátókörűség és még ezzel együtt is igazságtalanság.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidzarlat.blog.hu/api/trackback/id/tr242082965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása