HTML

Rövidzárlat

"Ne győzködd az agyadat!
A hiba a valóságban van!"

"Nohát, kimondhatom? Kimondom, mert különben
- ha nyílt nem lehetek - szétdurranok dühömben..."
/Moliere: Tudós nők. Illyés Gyula fordítása/

Mellesleg pedig megszületik egy alternatív irrealitás.

Friss topikok

Linkblog

2010.03.28. 11:11 irredenta vipera

Az egyház halála

http://index.hu/kulfold/2010/03/27/a_vatikan_szerint_a_pedofilbotranyok_nem_gyengitettek_meg_a_papat/

Nos, ezt egy idézettel véleményezném:

"Bűnösök közt cinkos, aki néma!"

Az egyháznak elsődleges feladata lenne, hogy szilárd és megingathatatlan erkölcsi értékeket mutasson a híveknek, különösen ma, amikor minden érték - főképp, ha erkölcsi érték - súlyosan alárendelődik a pénznek és a fogyasztói társadalomnak. Morál nélkül azonban minden társadalom előbb-utóbb önpusztítóvá válik, társadalom nélkül pedig se civilizáció se kultúra nincs. Kiváló alkalom lenne ez az egyháznak arra, hogy a társadalom alapjává váljon - ha következetesen és megingathatatlan szilárdsággal demonstrálná azokat az értékeket, amelyek a társadalom meglétéhez alapvetően szükségesek.

Nem teszi.

Újra és újra nem teszi, sőt: ellentétes magatartást tanúsít. 

Tekintélyének - azaz hatalmának - elvesztésétől retteg, oly mértékben, hogy előbb nem hajlandó belátni, hogy a saját intézkedései (cölibátus) nagy mértékben hozzájárulnak a legmocskosabb bűncselekmények elkövetéséhez vezető személyiségtorzulásokhoz, utóbb pedig szemet huny ezek felett. 

Az áldozatoktól való bocsánatkérés pedig nem több puszta sumákolásnál, hiszen a valóban szükséges lépések megtétele, a cölibátus eltörlése, de legalább(!) a bűnözőktől való egyértelmű elhatárolódás egyáltalán nincs benne. Ezzel csak elismeri, hogy az "ő emberei" tették, amit tettek, de ugyanakkor arra hív fel, hogy "bocsássunk meg nekik" - és hagyjuk azt a csúúúnya felelősségre vonást. Magyarán: megpróbálja "elsüllyeszteni" az ügyet. 

Nem vonja felelősségre - nyilvánosan és egyértelműen - az elkövetőket. Miért? Mert papok - ezzel a papi "tekintély" (ha még van ilyen) csoprbulna; magyarán, az egyház tekintélye.

Ezzel azonban fedezőjévé válik ezeknek a bűnöknek, vagyis saját erkölcsi alapjaival száll szembe. Hiszen mit is üzen mindezzel - mondjuk - egy anyának az egyház? "Meglehet, hogy a te fiadat/lányodat is megerőszakolja majd egy pap, de sebaj, majd bocsánatot kérünk, sőt fizetünk érte!" Nem hiszem, hogy normális ember rajongana azért a lehetőségért, hogy prostituálja a gyerekét, még akkor sem, ha az egyház számára teszi ezt. 

Ezzel pedig az egyház olyan lejtőn indult meg, ahonnan már nincs visszaút.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://rovidzarlat.blog.hu/api/trackback/id/tr271874424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása